Zadnje dni je največ govora o ukrepih v šolstvu. Spreminjajo se tako rekoč hipno in tolmačijo zelo različno. Odlok, ki so ga v petek 20. avgusta prejeli ravnatelji OŠ je srhljiv.

Konkretno: pogoj PCT za vse odrasle od zaposlenih na šolah do vseh, ki prihajajo v šolske prostore in so starejši od 15 let itd.

Izpolnjevanje pogojev preverja predstojnik vzgojno-izobraževalnega zavoda oziroma oseba, ki jo on pooblasti. Več na: Uradni list RS, 132/2021 z dne 20.8.2021.

O spornosti odloka se je jasno izrekel ustavni pravnik dr. Andraž Teršek:

»VSE, kar piše v tem “odloku” vseh odlokov, novem VRHU teptanja, mečkanja, trganja, cefranja, žaljenja in ignoriranja ustave, sodne veje oblasti in načela zakonitosti je PROTIUSTAVNO IN NEZAKONITO! VSE! OČITNO! OD PRVE DO ZADNJE ČRKE! To zahtevati, v to siliti, to ukazovati… JE KAZNIVO DEJANJE! Pa mi je prav vseeno, ali bo tudi procesirano in sodno potrjeno, ali pa ne. TAKO JE!« Povezavo do objave lahko najdete TUKAJ.

Zato je delovanje preboldskega ravnatelja in vseh drugih pogumnih ravnateljev toliko bolj pomembno, smelo in srčno.

Peter Žurej je človek z velikim Č in ravnatelj, ki svoj poklic opravlja z vsem srcem.

Vaš podpis je podpora vsem srčnim ravnateljicam in ravnateljem in sporočilo celotni politiki, da državljanke in državljani zahtevamo šolo brez mask, brez distance, brez testiranj in brez cepljenja.

V Skupnosti civilnih iniciativ in gibanj (SCIG) smo prepričani, da skoraj ni gospodinjstva v naši mali čudoviti deželi, ki ga ne bi dosegel glas o srčnem ravnatelju, ki mu je iskreno mar za naše otroke, za svoje sodelavke in sodelavce.

S številčnostjo podpisov bomo pokazali, da nam je mar za našo skupno prihodnost, za družbo v kateri bodo živeli naši zanamci in nenazadnje, da bomo vedno podprli srčne ljudi. PODPORA SRČNIM RAVNATELJEM JE PODPORA NORMALIZACIJI ŠOLSTVA. VAŠ PODPIS JE GRADNIK NAŠE SKUPNE PRIHODNOSTI.

Je podpis za odgovorno delovanje, kar ne pomeni zgolj ne kritično izpolnjevanje navodil; pomeni resen, celosten, kritičen razmislek o določeni situaciji, poznavanje in spoštovanje zakonodaje in trdna etična stališča. Dvom je bil vse do te »dobe« gonilo razvoja in raziskovanja, od te zgodbe je tako rekoč prepovedan, nedopusten. Nenazadnje se naši otroci preko dvoma, iskanja, raziskovanja in kritične misli razvijajo in tega jim vsi želimo, celo podajamo na srce, mar ne?

Povedno je, da naše institucije ne odgovarjajo na pomembna vprašanja, jih ignorirajo ali preusmerjajo.

Pomembno je, da skupaj starši in delavci v vzgoji in izobraževanju odločevalcem sporočimo, da želimo normalno šolo, ker je ta tista, ki jo imajo otroci radi in, ki omogoča dober razvoj in učni proces, ki vzpodbuja vedoželjnost, kreativnost in raziskovanje.

Skupaj zmoremo VSE,

SCIG smo:

Društvo glas učitelja
CI Maske dol
CI Otrok ne damo
CI Starši za ustavno presojo proti uporabi mask v šolah
Delavci VIZ
Odbor za človekove svoboščine in drugi
Združenje za naravni razvoj otrokPovezavo do peticij najdete TUKAJ